Civilizatia in Romania

In timp ce noi am dat-o inainte cu saptamana modei ( vom continua mai incolo cu restul colectiilor:p) s-au intamplat o gramada de chestii care ne-au atras atentia si ne-au intrigat sau ne-au bucurat.  Si  ca sa trec direct la subiect, vorbeam noi asa ca fetele despre ultimele „noutati”. Ne-am oprit la un moment dat asupra fenomenului din ce in ce mai raspandit la noi: imbulzeala la reduceri. Vazusem zilele trecute la stiri o gloata de oameni care se imbulzeau…la ulei. Nu tu coada civilizata, nu tu respect, nu, nimic! Imbulzeala, impingeri, urlete , tipete, lesinuri, pentru o sticla de ulei ( si nesanatos pe de-asupra).

Faceam o comparatie cu japonezii si cum se manifesta ei mai ales in vremuri tulburi cum a fost dezastrul provocat de tsunami. O civilizatie de nedescris, o compasiune si un respect , desi magazinele nu aveau hrana suficienta pentru toti cumparatorii, desi fiecare dorea sa dea un telefon celor dragi, desi multi ramasesera fara un acoperis .  Si mi-am dat seama ca problema este la noi. Nu sunt japonezii mai civilizati decat noi, ci noi suntem mult sub limita acceptabila de bun simt. Probabil ca la noi se instala haosul in secunda nr 2, in urma unei catrastofe naturale, probabil ca magazinele si institutiile ar fi pradate in maxim 24 de ore. Problema principala este lipsa de cultura, lipsa de valori. Pe vremea comunismului ne vroiau prosti , obligand copii sa lucreze la camp, bagand tot tineretul in fabrici si uzine. Nu se vroiau oameni  de cultura, nu se vroiau tineri inteligenti . Intr-adevar, se promovau putinii oameni de cultura, actorii, cantaretii, dar nu se dorea o avansare. Acum situatia nu e mult diferita. Avem libertatea de a face facultati, mastere, sa citim si sa ne documentam cat vrem. Aclamam alt statut si pretindem ca suntem open-minded. Dar tot prostia se promoveaza, tot scandalurile prezinta interes, incepand tocmai de la boii aia ce ne conduc. Cred ca numarul persoanelor care se duc la un teatru, la o lansare de carte sau la opera sunt invers proportionali cu cei care citesc „Libertatea”. Am fost surprinsa sa constat intr-o zi in metrou , ca in timp ce eu aveam in mana o „Dilema Veche”, o doamna de langa mine, cam la 50-60 de ani, imbracata asa la 4 ace , cu unghii facute, cercei, brose, rujata etc sorbea efectiv nu stiu ce scandal porno dintr-un ziar libertatea, ziar care in opinia mea este un jeg absolut. Nu l-am cumparat niciodata, mi-a ajuns sa observ  fara sa vreau titlurile mari si dezgustatoare de pe prima pagina, la anumite persoane in mijloacele de transport. Civilizatia si mai ales cultura generatiei actuale nici nu se mai pune la socoteala. Mamele pustanilor care sparg toata ziua seminte in cartier isi fac poze cu telefonul in baie, fataaaa.

Revenind, am ajuns un popor de stresati, frustrati, care se injura in trafic, se cearta si se dusmaneste, care consuma scandal pe paine, cerem asta si media ne ofera, am ajuns sa „tinem cu cineva” mereu, ba cu oana sau pepe, ba cu iri sau moni ( fufe pe care le consideram vedete), ba cu steaua sau dinamo, ba cu una ba cu alta, si am fi in stare sa ne dam in cap la propriu pentru asta. Rar mai vezi respect, compasiune, bun simt la oamenii de rand.

Cam asta am concluzionat noi. Nu aveti decat sa ne acuzati ca nu facem altceva decat sa criticam si sa generalizam. Ei bine facem: incercam zi de zi sa zambim si sa fim amabile cu altii, nu mai aruncam cate un muc de tigara sau un servetel pe jos, incercam sa ne corectam defectele astea mici care de fapt ne fac pe noi o natie de nesimtiti. Astea fiind zise, va uram o zi buna si un zambet a la Patruleasa :D.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: